Tiny Core Linux 6.4 Kurulum ve İncelemesi



Oldukça düşük sistem boyutu ve kaynak gereksinimlerine sahip olan Tiny Core Linux dağıtımını bilgisayarımıza kuralım ve hem kullanımını hem özelliklerini inceleyelim.



Tiny Core Linux normal son kullanıcının kullanabileceği gündelik bir sistemden daha çok, çok eski ve aşırı düşük özellikli bilgisayarlarda pek çok işlemi yapabilmek için tasarlanmış. Eğer elinizdeki eski bilgisayardan beklentiniz kalmadıysa Tiny Core'u kurun ve biraz şaşırın.

Tiny Core Linux; BusyBox ve 'Fast, Light ToolKit' isimli iki araç kullanılarak oluşturulmuş olan oldukça küçük boyutlu bir dağıtım. Kurulum kalıplarına:


Resmi bağlantısından ulaşabilirsiniz. Kalıpları ister dd aracı ile isterseniz de core2usb aracı ile USB belleğinize atıp kurulum yapabilirsiniz. Sistem gereksinimleri ise sıradan bir ekran kartı, 200 MB kadar disk alanı, 128 MB RAM ve Pentium II sonrası bir işlemci. Dağıtım üç farklı kalıp halinde çıkarılıyor. Bunlar:

- Tiny Core isimli FLWM arayüzüne sahip ve kurulum eklentisi bulunmadan sadece canlı olarak çalışan, yalnızca kablolu ağ arayüzünü destekleyen 15,7 MB'lik iso boyutuna sahip kalıp.


- Core isimli herhangi bir grafik arayüzü olmadan kullanılan 10,4 MB boyutundaki kalıp.


- CorePlus isimli FLWM, JWM, ICE WM, Fluxbox, Hackedbox ve openbox gibi pek çok pencere yönetici ile birlikte gelen hem kablolu hem kablosuz ağ desteği bulunan, kurulum eklentisi ve daha fazlasına da sahip 88,1 MB boyutundaki kalıp.

Ayrıca 64 bitlik makinelerde daha iyi performans alabilmek için 64 bitlik Tiny Core ve Core kurulum kalıpları da mevcut.

İçlerinde en yetenekli olan CorePlus'un kurulumunu yapalım.

KURULUM

Canlı çalışan kalıpta alttaki TC_Install kısayoluna tıkladım. Hemen USB'ye mi yoksa sabit diske mi ve bütün diske mi yoksa bir bölüme mi kuracağımı soran ekran geldi. Sanal makinede olduğum için sabit diske ve bütün diske dedim.


Dosya sistemi olarak ext4 seçiyorum.


Burada başlangıç değişkenlerini yönetebilmek için güzel bir liste hazırlamışlar. Açıkçası herhangi birine gerek duymadım.


Grafiksel arayüzün kurulumunu istiyor musunuz? Wifi desteği, ndiswrapper ile Windows'taki ağ kartı sürücülerini kullanabilme imkanı, kablosuz cihaz sürücüleri, Yükleme uygulaması, kendi kişisel Tiny Core Linux iso kalıbınızı oluşturabileceğiniz Remaster Tool ve diğer klavyeler için destek linux dunyam. Ben deneme amaçlı hepsini işaretliyorum.


Yükleme öncesi son kontrol. Proceed deyince yükleme başlıyor.


Yükleme tamamlandı.


SİSTEM

Bilgisayarı yeniden başlattım ve 5 saniye sürmeden masaüstü karşımda:


Alt rıhtımda kısayolu bulunan sistemi güncellemek gibi pek çok yeteneği bulunan Apps uygulaması ile uygulama kuralım. Programı ilk açınca en hızlı yansı için onay istiyor. Onaylayıp kabul edin. Program açılınca Apps düğmesinden Cloud > Browse deyince sunucudan aldığı listeyi gösteriyor.


Mesela Chromium kurulumu yapalım. 23. sürümde kalmış. Sol taraftan uygulamayı bulup altta Download + Load'u seçiyorum ve Go deyince kurulum birkaç dakikada bütün bağımlılıkları ile tamamlandı.


Alt panele kısayol otomatik eklendi ve çalıştırdım:


Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta dağıtımın sonradan kurulan paketleri geçici olarak yüklemesi. Yani bilgisayarı yeniden başlattığımda Chromium indirilmiş ancak yüklenmemiş halde olacak. Eğer yüklediğiniz uygulamamanın kalıcı olmasını istiyorsanız Apps > Maintenance > OnBoot Maintenance seçeneğinde istediğiniz uygulamayı sol taraftan bulup Add Item demeniz gerekli.


Türkçe klavyeyi etkinleştirmek için önce Apps uygulamasından OnBoot olarak kmaps.tcz uygulamasını etkinleştirin. Ardından

echo 'loadkmap < /usr/share/kmap/qwerty/trq.kmap' >> /opt/bootlocal.sh

komutunu çalıştırın.

Üstteki ekran görüntülerinde de görüldüğü gibi dağıtım alttaki rıhtım menü ile geliyor. Bütün uygulamalar bu rıhtımın üzerine çıktığı için tam ekran bir uygulama kullanırken iki hamlede ulaşmak dışında gayet kullanışlı.

Ayrıca masaüstüne fare ile tıklayınca açılan menüden bütün uygulama ve araçlara ulaşabilirsiniz. Yine bu menüden sanal masaüstü ekleyip silebilirsiniz.

Pencerelerin sağ üstlerinde görüldüğü gibi enine ve boyuna döşeme için iki farklı büyütme düğmesi mevcut. Başta garip gelse de oldukça kullanışlı buldum.

Uçbirim öykünücü, metin düzenleyici gibi temel araçların yanında Denetim Masası ile birlikte geliyor. Denetim masasında yer alan bütün araçlar:


Ekran çözünürlüğünden bağlı disklerin yönetimine, çalışan hizmetlerden ağ yönetimine kadar gayet yetenekli.

Beraberinde gelen uygulamalar ve genel sistem yeteneklerinin kısıtlı; deposundaki uygulamaların biraz eski olmasına karşın dağıtımın esas amacı tabii ki bunları iyi durumda tutmak değil. Olabildiğince az donanım gereksinimli bir sistem. Boşta iken 96 MB kadar bir RAM alanı yeterli oluyor.

Kurulumun ardından yapılandırması ile birazcık uğraştıracak olan sistem Puppy Linux'a kıyasla daha az kullanıcı dostu. Ancak gereksiz ıvır zıvırlarla doldurulmadan yapılandırmaya en uygun halde sunulmuş olması tebriği hak ediyor. Eğer eski bilgisayarınızda birazcık keşif yapmak istiyorsanız Tiny Core Linux güzel bir seçim olacaktır.

3 yorum :

  1. merhabalar, core plus ı indirmeme rağmen siyah ekranda kalıyor. herhangi bir arayüz gelmiyor ve öylece bekliyor. tc@box: $ şeklinde kalıyor bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İndirdiğiniz kalıbın MD5 sonucuna baktınız mı? Dosya hatalı inmiş olabilir.

      Sil
  2. http://tinycorelinux.net/downloads.html sayfasında 3 farklı sürüm mevcut. Sürümlerden biri grafik arabirimsiz ve en küçük olanı. O sürümü indirmiş olabilir misiniz?

    YanıtlaSil