Windows XP, Vista, 7 ve 8'de DriverPack Solution ile sürücü yükleme


Windows kurulumu yaparken güncel sürücü kurulumu konusu can sıkıcı bir durum oluyor. DriverPack Solution ile bu durumu çevrimdışı iken dahi mimari, sürüm vs hiçbir konuya takılmadan çözebilmek mümkün.




Microsoft firmasının sürüm politikası gereği her 3 yılda bir çıkarılan yeni Windows sürümlerinin yanında belirsiz aralıklarla Service Pack denilen güncelleme paketlerini içeren sürümlerin de kurulum kalıpları dağıtılıyor. Uzun zaman aralıklı olarak çıkarılan bu sistemlerin sürücü destekleri en temelde tutulduğu için kurulumun ardından bilgisayara özgü güncel sürücülerin kurulması bilgisayardan daha iyi performans alabilmek için ciddi anlamda gereklidir.

Çeşitli çevrimiçi çözümlerin yanı sıra sürücü arşivini beraberinde taşıyan yani çevrimdışı olarak da kullanılabilen tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu DriverPack Solution ile Windows 7'ye sürücü kurulumu yapalım. Olur da bir sorun çıkarsa hata bana değil size aittir unutmayın.

DRP; Windows NT 5.1, 5.2, 6, 6.1 ve 6.2 sürücülerine destek sağlıyor. NT 6.3 ile de sorunsuz çalışabilecektir. Diğer bir deyişle Windows XP, Vista, 7, 8, Server 2003, Server 2008 ve Server 2012'ye destek sağlıyor.

Sürücü arşivi ile birlikte bu arşivi yönetip sürücü kurulumunu yapabilmemizi sağlayan yazılımı


bağlantısından torrent istemciniz ile indirebilirsiniz. Ancak indirdiğiniz bu arşiv ve yazılım eski olacaktır. Yeni çıkarılan sürücüleri ve drp yazılımını


RSS bağlantısından görebilir, tek tek elle veya RSS desteği olan torrent istemciniz ile otomatik olarak indirebilirsiniz. Peki indirdiğiniz bu GB'larca dosyayı nasıl kullanacaksınız?

Öncelikle drp13-rXXX.zip ismindeki dosyayı arşivinden çıkarın. Karşınızda 4 dizin ve iki dosya olmalı:


İsmi DP_ ile başlayan bütün arşiv dosyalarını aynen Drivers dizinine atın. indexes... ismindeki dosyayı Indexes dizinine atıp arşivden çıkarın ve arşivi silin. soft- ismi ile başlayan dosyayı Soft dizinine atıp arşivden çıkarın ve arşivi silin. Program kullanmaya hazır. DriverPackSolution dosyasını çalıştırın.

Eksik olan index dosyalarından dolayı ilk çalıştırmada "Bazı sürücü paketleri için veri tabanı oluşturulmamış..." diyebilir. Tamam diyerek onaylayıp bitene kadar bekleyin. Bu ekran, indexini eklemeden eklediğiniz her yeni sürücü arşivi için çıkacaktır. Yalnızca bir defa oluşturmak gerekir.

Daha günceli çıktığı için tekrar indirdiğiniz paketlerin eski olanlarını yer kaplamasın diye silebilirsiniz. Yeni drp dosyasını ise Tools dizini, Autorun ve DriverPack Solution dosyalarını sildikten sonra arşivden çıkararak kullanabilirsiniz.

Sol taraftaki Ayarlardan Gelişmiş seçeneğini işaretleyin ve hazır:


Sürücüsü yüklü olmayan 3 ve sürücüsü yüklü olduğu halde elimizde daha güncel sürücüsü bulunan 16 cihaz buldu. Peki hangilerini yükleyeceğiz? Bunun için bilgisayarı birazcık tanımamız gerekli.

Tavsiyem, sürücüsü mevcut olmayan bütün cihazları işaretleyin. En kötü ihtimal yine tanımaz.

Güncelleme listesinde ise ilginç bir durum oluyor. Bende bu şekilde:


Bilgisayar Asus olduğu halde Toshiba kısayol düğmelerinin kurulumunu önerdi. Ben bu kurulumu yapmayacağım. Uygulamanın bu şaşkınlığı yaşamasının nedeni bu cihazın üretici kimliğinin FF00 ve cihaz kimliğinin 0001 olarak da görünmesi. Bu kimlik numaralarına en sondaki internette ara düğmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Temel sistem aygıtlarında bu sorun daima karşınıza çıkacak. Cihazın üreticisi Logitech bu cihazın donanım kimliğine temel sürücülerle de sorunsuz çalışması için FF00-0001 veya HID_DEVICE kimliklerini eklemeseydi bu sorun karşımıza çıkmayacaktı. Ancak bu sefer de bu cihazın sürücüleri Windows tarafından tanınmayacak, bizim mutlaka elimizle sürücü kurmamız gerekecekti.

Bir diğer dikkat etmemiz gereken nokta da aynı konudan ortaya çıkıyor. Klavye ve farede herhangi bir işlev sorunu yoksa bunları da güncellemeyin. İsim ve sürücü benzerlikleri sorun çıkarabilir. Marka, keyboard ve mouse'tan başka HID (human interface device) ismi ile karşınıza çıkabilir.

Şu anki arşivde mevcut değil ancak ileride dalgınlıklarına gelirse karşınıza çıkabilir. AMD 3GIO filter sürücüyü kesinlikle ama kesinlikle yüklemeyin! Sistem sürücüsünün yerini aldığı için bilgisayar güvenli modda dahi açılmıyordu. Windows'u yeniden kurmaktan başka çare bırakmıyordu. Aklınızda olsun.

Gerekli sürücüleri işaretleyip alttaki "Kur" düğmesine tıklayın ve bitince çalışır haldeki sürücülerin(kahverengi ile gösterdiği) değişimi için büyük bir ihtimal sistemi yeniden başlatmanızı isteyecektir. Yeniden başlatın ve sistemin performansının arttığını anında hissedeceksiniz. Dilerseniz bilgisayarı yeniden puanlandırın.

Sabit disk sürücüsü için iki defa yeniden başlatma gerekebiliyor. Bazen de güncel sürücü yüklü olduğu halde aynı sürücüyü tekrar ve tekrar kurmanızı isteyebiliyor.

Sistem yeniden başladıktan sonra çalışmayan bir cihaz olursa aygıt yönetisini açıp o cihazda sağ tıklayın Kaldır derken sürücü yazılımını silmeyi işaretleyin.

Olur da sistem açılmazsa en başlangıçta Windows yazısı gelmeden hızlıca F8'e basın ve bilgisayarı güvenli modda açın. Aygıt yöneticisinden sorun çıkarabilecek sürücüleri aynı şekilde silip yeniden başlatın.

DRP daha pek çok özellik ile birlikte geliyor. Programlar ve Yedekleme keşfetmeye değer. Kolay gelsin.

6 yorum :

  1. Bunu kurduktan sonra klavye mouse yanit vermiyor. Galiba usb girislerini okumuyor. 3uncu ye format atiyorum yetr artik . Akliniz varsa teker teker indirin bulasmayin buna

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kullanıyorum. Mükemmel bir program. Fare ile klavyeyi kurma demiş, sen neden kurdunki.

      Sil
  2. Hemen her gün yeni bir bilgisayarda drp ile güncelleme işi yapıyorum. Yaklaşık 4 senedir karşıma sorunlar çıktı mı? Çıktı. Eğer bu sorunları aşacak sabrınız ve isteğiniz yoksa verin ücretini profesyonel yardım alın. Ben yarım saatte format atıp 10 dakikada da bütün sürücüleri güncelliyorsam bu program bence başarılıdır.

    YanıtlaSil
  3. yanlis anlayamayinda surucu guncellemek icin internet gerekli internet olduguna gore ethernet karti yuklu bu pc de o zaman hic birseye gerek slimdrivers indirin taratin guncelleyin olsun bitisin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ethernet/kablosuz kartını tanımadıysa veya zaman açısından kısıtlı isek drp güzel çözüm sağlıyor. En fazla 5 dakikada bütün sürücüler yükleniyor.
      Slim drivers en güncel sürücüleri indirip kurduğu için güzel. Ancak bir ethernet sürücüsü diye 100 mb indirdiği oluyor.

      Sil