Puppy Linux Slacko 5.6 İzlenimlerim


Eski veya düşük performanslı bilgisayarlara yönelik çıkarılan Puppy Linux ailesinin bir üyesi de Slackware 14 paketleri ile inşa edilmiş Slacko. Precise dağıtımı ile benzerlikleri nedeniyle kısa bir inceleme yapalım.



PAE yani 4 GB üzeri RAM adresleme desteği olan ve olmayan 32 bit işlemciler için ayrı ayrı çıkarılmış iki kalıba bu adresten ulaşabilirsiniz. Aradaki tek fark birinin 3.4 serisi birinin ise 3.10 serisi bir kernel içermesi.


Sistem gereksinimleri konusunda rahat olabillirsiniz. 256 MB RAM, 800x600 çözünürlük sağlayabilen ekran kartı ve herhangi bir Intel/AMD işlemci ile sabit diske ihtiyaç duymadan sorunsuz kullanabilirsiniz.

Dağıtım USB'den çalışmak için tasarlandığı için kurmanıza gerek olmayacak.

Çalıştırdım ve masaüstü:


Sistem internete kendi kendine bağlandı. Precise ile tamamen aynı hızlı ayar penceresi karşılıyor. Aynı şekilde bu ilk pencereden Türkçe klavye seçimi mümkün olmadığı için dosya gezgini ile Startup klasöründe

setxkbmap -layout tr

komutunu içeren bir betik dosyası oluşturmak yeterli. Sistem her açılışında Türkçe klavye desteğine sahip olacaktır.

Paket yöneticisi Slackware, Slacky, Salix ve Slacko depolarından kurulum yapabiliyor. Paket arşivi oldukça geniş.


Firefox ESR kurulu olarak gelmekte. Şaşırtıcı olan şey, kurulu olarak gelen Flash player'ın çok eski bir sürüm olması.


Menüdeki seçenekten iki tık ile güncel sürüme yükseltebilirsiniz.

Yazıcı desteği, 3G modem, pdf görüntüleyici, mplayer... Onlarca sürücü ve uygulamanın kullanıma hazır olması sizi şaşırtmasın. Hepsi toplamda 164 MB :)

Sistemi kapatırken diğer Puppylerde olduğu gibi yapılan değişiklikleri kaydedip kaydetmemeyi soruyor. USB bellekten çalışan değil gerçek bir sistem kullanıyorsunuz.

Puppy Linux kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta, root haklarına sahip olmanız. Şifre girmenizi gerektirmeyen tam yetkili tek kullanıcısınız. Yanlış bir bir hamlede her şeyi silebilirsiniz. İngilizceniz yeterli düzeyde ise her yerde çeşitli notlar ve ipuçları ile karşılaşacağınız bu sistemi kullanırken yabancılık çekmeyeceksiniz.

Normal bir inceleme planlıyorken daha önceki yazım olan Precise Puppy ile inanılmaz derecede benzer olduğu için sözü bitiriyorum.

Düşük sistem gereksinimli ve USB'den çalışan bir dağıtım arıyorsanız Ubuntu tabanlı Precise Puppy'nin yanında Slackware tabanlı Slacko Puppy de güzel bir seçenek.

6 yorum :

  1. Sitemizden çok faydalaniyoruz teşekkürler. Benim merak ettiğim Precise Puppy sen farkı nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yarar bir şeyler paylaşmaya çabalıyorum, rica ederim. Daha önce slacko'yu hiç denemediğim için ilk açılışta oldukça şaşırmıştım. Kullanım özellikleri açısından precise'in birebir aynısı. Tek farkları, precise'de dpkg paket yöneticisi kullanılıyorken slacko'da slackpkg kullanılıyor olması. Dolayısıyla birincisinde .deb, ikincisinde .txz .tgz .tbz dosya uzantılı paketler kullanılıyor. Yani precise'e bütün ubuntu paketlerini kurup kullanabilirsiniz. Slacko'ya ise sayıca az olan slackware paketlerini bulup kurmanız gerekli.

      Sil
    2. 5.7.1 Precise sürümü Ubuntu depolarını, 5.6 Slacko ise Slackware depolarını kullanıyor. Precise'den Slacko'ya döndüm ve indirdiğim programlar sorunsuz çalışıyor. Umarım anlamışsındır. Yani Slacko kullanmanı öneririm.

      Sil
  2. Omrakin'in geliştirdiği Türkçe Dil Paketini indirmek için.... http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?mode=attach&id=63261

    YanıtlaSil
  3. Startup dizinine trq adlı bir yeni script dosyası ekleyin ve içine metin düzenleyici ile setxkbmap -layout tr yazıp kaydedin. Türkçe Q klavye sistem her açıldığında kendiliğinden yüklenecektir.

    YanıtlaSil
  4. bu dağıtımı hdd'ye kurabiliyor muyuz acaba?

    YanıtlaSil