Pisi Linux'ta Temizlik Vakti


Pisi Linux'u yeni kurmuş da olsanız birkaç hafta önce kurmuş da olsanız gereksiz paketleri ve dosyaları silerek hem yer kazanır hem de paket sayısını azaltırsınız.




İlk olarak gereksiz Firefox ve LibreOffice dil dosyalarından kurtulmak için aşağıdaki tek satır kodu kopyalayıp uçbirime yapıştırın.

sudo pisi remove firefox-lang-be firefox-lang-ca firefox-lang-da firefox-lang-de firefox-lang-el firefox-lang-en-US firefox-lang-es-AR firefox-lang-es-CL firefox-lang-es-ES firefox-lang-fi firefox-lang-fr firefox-lang-hr firefox-lang-hu firefox-lang-it firefox-lang-lt firefox-lang-nl firefox-lang-pl firefox-lang-pt-BR firefox-lang-pt-PT firefox-lang-ro firefox-lang-ru firefox-lang-sr firefox-lang-sv-SE firefox-lang-uk libreoffice-ca libreoffice-de libreoffice-es libreoffice-fr libreoffice-hr libreoffice-hu libreoffice-it libreoffice-nl libreoffice-pl libreoffice-pt-BR libreoffice-ru

Bleachbit ile Linux sistemlerde gereksiz dosyalardan dil dosyalarına ve önbellek dosyalarına kadar geniş bir alanda temizlik yapabiliriz. Kuralım:

sudo pisi install bleachbit

Bleachbit'i iki farklı yetki türünde çalıştırmamız gerekli. Normal kullanıcı olarak çalıştırınca kullanıcı klasöründeki uygulama ayarlarına erişip temizlik yaparken dil dosyalarına ve diğer sistem dosyalarına erişemez. Eğer sadece yetkili kullanıcı olarak çalıştırırsak da bu sefer sadece /root/ kullanıcısına ait uygulama ayarlarına bakar.

Önce kişisel alanda temizlik yapalım. Bütün uygulamaları kapattıktan sonra uçbirime bleachbit deyin açılsın. İlk açılışta gelen ayarlar penceresinde bir işlem yapmanıza gerek yok.

Ben erişemeyeceği ayarları da öylesine işaretledim. Firefox çerezlerim yerinde dursun. Belleği temizlemekle uğraşmasın, disk alanına da gerek yok:


Seçimlerim bu şekilde iken Temizle diyorum ve bende 490 MB temizlik yapıyor. 1173 tane de hata verdi çünkü sistem dosyalarını silme yetkisi yok. Şimdi yetkili kullanıcı olarak temizlik yapalım.

sudo bleachbit

deyip oturum açarkenki şifremi yazdığımda program Pisi Linux'un varsayılan teması ile açılıyor.


Görüldüğü gibi benim kurulumunu yaptığım hiçbir programı tanımıyor. Bellek ve disk alanı dışında hepsini işaretledim ve temizledim. Burada da 620 MB'lik temizlik yaptı. Bu boyutta olmasında temel etken dil dosyaları. Kurulu bütün paketlerin Türkçe ve İngilizce dışında hiçbir dil dosyasını bırakmadı.

Bu temizliği bir defa yapınca bu dil dosyalarından kurtulmuş olmuyoruz. Dil dosyası Firefox gibi ayrı paket olmayan programların haricindeki pek çok paketi güncellediğimiz zaman bu dil dosyaları yeniden gelecek. Yeni programlar kurdukça da gelecek. Yani paket kurma sıklığımıza göre temizlik yapmamız gerekir.

Kolay gelsin.

2 yorum :

  1. Bleachbit kurulum ile birlikte mi geliyor yoksa bu programı biz mi yükleyeceğiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dağıtımların büyük bir çoğunluğunda kurulu olarak gelmiyor. Paket yöneticinizden kurabilirsiniz.

      Sil