İki Adımda Kendi Güncel Ubuntu Kalıbınızı Oluşturun!


Ultimate Edition isimli Ubuntu temelli dağıtımı çıkaran TheeMahn, oluşturduğu tmosb ismindeki program ile sadece iki hatta bir adımda en güncel Ubuntu ve Ultimate kalıbınızı oluşturabilmenizi sağlıyor.



1.8.8 sürümüne ulaşan yazılım ile şu anda 83 farklı Ubuntu sistemi kendiniz oluşturabilirsiniz. Yapmanız gereken iki adım şu:

1- http://www.os-builder.com/UETOYS/ultimate-edition-os-builder-1.8.8_all.deb uygulamasını Ubuntu sisteminize kurun.

2- Uçbirimi root olarak açın ve

tmosb --build ubuntu-desktop-14.04-x64.iso

İnternet hızınıza bağlı olarak birkaç saat içinde en güncel halde Ubuntu kalıbınız hazır!

Bir dağıtımı ilk oluşturmanızda bütün dosyaları internetten indirdiği için saatler sürecektir. Ancak aynı kalıbı bir süre sonra tekrar oluşturursanız sadece güncellenen paketleri indireceği için süre oldukça kısalacaktır.

Uygulamanın yetenekleri tabii ki bu kadar değil. Ubuntu 12.04'ten 14.10'a bütün sürümlerin hem 32 hem 64 bitlerini oluşturabildiği gibi TheeMahn'ın kendi yapılandırması olan Ultimate Edition'ın da pek çok sürümünü istediğiniz masaüstü ortamı ile hazırlayabiliyor.

Şu anda XFCE KDE GNOME LXDE RAZORQT AWESOME masaüstü ortamını seçmeyi destekliyor. Mesela 32 bit Xfce'li Ubuntu hazırlamak istiyorsak

tmosb --build ubuntu-desktop-14.04-x86.iso XFCE

sonuna büyük harflerle yazmamız yeterli. Hem KDE hem GNOME 64 bit olsun istersek

tmosb --build ubuntu-desktop-14.04-x64.iso KDE GNOME

Uygulama ayrıca Ultimate Edition ve Ubuntu'nun bazı sürümlerinde daha az paket kurulu hafif ve standart şeklinde iki farklı kalıp da hazırlayabiliyor. Bunun için sonuna büyük harflerle LITE veya normali için STANDARD dememiz yeterli. Örneğin:

tmosb --build ultimate-edition-4.5-x64-gamers.iso XFCE LITE

Uygulamanın oluşturabileceği bütün dağıtımların listesini görmek için

tmosb --build

diyebilirsiniz. Uygulama bende bazen sorun çıkararak çalışmamakta. Yani sizde de sürekli Y dedirten bir döngüye girerse uçbirimi kapatıp tekrar deneyin. Yine olmazsa Ev dizininde bir dizin oluşturup onun içinde iken komutu çalıştırın.

Kaynak: http://os-builder.com/

3 yorum :

  1. Selamlar,
    Bunun paketleri internetten indireni değil de, mevcut kullandığımız ubuntunun paketlenmesi işini yapan bir çeşidi olsa tadından yenmezdi doğrusu ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevcut Ubuntu'nuzu USB'den çalıştırmak cidden uğraştırıcı iş. Ancak USB'ye ubuntu atarken kalıcı ayar özelliğini kolayca açabilir, USB sistemi gerçek sistem gibi kullanabilirsiniz. UNetbootin'de alttaki kutucuğa belleğinizin boyutundan 1 GB çıkararak yazın ve tamam. http://www.linuxdunyam.com/2013/07/unetbootin.html

      Sil
  2. İlginize Teşekkür ediyorum, deneyeceğim.
    Sürekli kullanmak için değil ama eşe-dosta yardıma gittiğimizde, içerisinde kendi kurduğumuz uygulama ve ayarlarımızın olduğu bir USB Ubuntu çok işe yarar.

    YanıtlaSil