Linux ve BSD'de dd aracı ile USB'ye iso yazdırma


Linux ve BSD ortamlarında veri dönüştürme ve kopyalama aracı olan dd'yi başlatılabilir iso kalıplarını USB belleğimize yazmak için kullanalım.



Kullanım alanı disk bölümlerini kopyalamaktan veri düzenlemeye kadar oldukça geniş bir yelpaze olsa da en çok işe yarayan şekilde kullanımı iso kalıplarını USB belleğe olduğu haliyle yazdırabilmek. Bunun için ihtiyacımız olan sistemimize bağlanmış durumdaki bir USB bellek ve bir iso kurulum dosyası.

Aracı kullanmadan önce bilmemiz gereken, sistemimize bağlı olan disklerin bağlandıkları noktalar. Bunun için fdisk'i kullanabiliriz. Uçbirime fdisk -l dediğimde:


Gerek dosya sisteminin FAT32 oluşundan gerekse boyutundan USB belleğimin /dev/sdb'ye bağlandığını görebiliyorum. Eğer daha önce dd veya Unetbootin gibi bir araçla disk kalıbı yazdırdıysanız USB belleğinizin boyutunun farklı göründüğü dikkatinizi çekebilir. O zaman uçbirime (bende sdb'ye bağlı olduğu için sdb)

mkdosfs -F 32 -I /dev/sdb

diyerek USB belleğinizi biçimlendirebilirsiniz.

Ola ki hem mkdosfs'e hem de dd'ye bağlı olduğu dizinin ismini yanlış yazdınız, size hiçbir uyarı göstermeden o bölümde ne var ne yok silecektir. Bu nedenle dikkatli olmanızı ve iki kere kontrol etmenizi tavsiye ederim.

USB belleğimiz de hazır olduğuna göre iso kalıbını yazdıralım. Bunun için iso kalıbının olduğu dizinde uçbirim açın ve

dd if=iso_kalibinin_ismi.iso of=/dev/sdX bs=4M

deyin. USB belleğin hızına ve iso kalıbının boyutuna göre birkaç dakikada tamamlanacaktır. Örneğin Manjaro 0.8.7 kalıbını ben sdb'ye bağlı USB belleğime yazdırırken:

dd if=manjaro-xfce-0.8.7-x86_64.iso of=/dev/sdb bs=4M

bs, block size yani bir seferde ele alınan veri miktarı anlamına geliyor.

Şimdi USB belleğimizi BIOS'ta boot sıralamasında en başa alınca sistem sorunsuz açılacaktır. dd her başlatılabilir iso kalıbının USB'den başlatılışı için çalışmayabilir ancak beni yarı yolda hiç bırakmadı.


Kolay gelsin.

6 yorum :

  1. Arkadaş verilen komutla USB ye iso yazdırmaya kalktım ama flash belleğin ışığı sönemedi gitti. Yarım saat oldu neredeyse. Neden böyle yapar bilgin var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekletti biraz ama yazdırabildim sonunda...

      Sil
  2. fdisk -l yazdım uçbirime hiçbir şey olmadı,siz yazdığınızda resimde bir dünya şey gözüküyor kafayı yicem arkadaş bende niye hiçbir şey olmuyor yahu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. L mi yoksa I mı belli olmuyor. Küçük büyük harf duyarlılığı olduğu için farklı yazamıyorum.

      Sil
  3. Bu komutla windows isosu yazdırabilir miyiz? Sıkıntı çıkar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışmaz. Rufus uygulamasını kullanabilirsiniz.

      Sil