Manjaro 15.09 Xfce-KDE Kurulum ve İncelemesi



Arch Linux tabanlı ve oldukça kullanıcı dostu olan dağıtım 2015 yılı Eylül ayı itibariyle sürüm numarasını 0.8.X'ten yıl ve ay'a değiştirdi. Manjaro 15.09 sürüm numaralı kurulum kalıplarını kuralım.



Her ne kadar normal Arch dağıtımını daha çok kullansam da Manjaro Linux bilgisayarımda hep kurulu durur. Bir dağıtımın bu denli hızlı ve azim dolu geliştiriliyor olmasını izlemek çok keyif verici.

Manjaro Linux, paket yapısı olarak Arch ile aynı uzantıyı kullanmasına rağmen birebir aynı paketleri kullanmıyor. Paketleri kendi deposundan indirip kurmanız gerekli. Eğer bir paket sadece Arch deposunda mevcut ise yaourt adı verilen araç ile tek komutla tekrar paketleyebiliyorsunuz. Bu, geliştiriciler tarafından tavsiye edilmese de kullanıcıların seçimine bırakılmış.

SİSTEM

Yeni sürüm numaralandırmasına geçiş yapılan kalıpları


bağlantısından indirebilirsiniz. İstediğiniz kalıbı indirdikten sonra MD5 toplamı ile sağlamlık kontrolü yapmayı unutmayın. Ben hem Xfce hem de KDE masaüstü ortamları çalışır halde gelen iki resmi kalıbı da indirdim.

Sistem gereksinimleri ise Xfce'li sistem için 512 MB RAM ve 1.6 GHz'lik işlemci, KDE'li sistem için 1 GB RAM, 2 GHz'lik işlemci; 6 GB disk alanı ve sıradan bir ekran kartı.

Kalıpları dd aracı ile kolayca USB belleğinize atabilirsiniz.

Sistem açılır açılmaz F2'ye basıp dil seçeneklerinden Türkçe'yi seçtim.


Canlı sistem karşımda. Burada dağıtımın güzelliklerinden biri ortaya çıkıyor. Kurulum için 3 farklı uygulama mevcut. İster Thus ister Calamares isimli iki grafik arabirimli kurulum uygulamasından birisini isterseniz de setup isimli komut arabirimli kurulum uygulamasını kullanabilirsiniz. Herhangi biri ile kurulum esnasında hata alırsanız iki seçeneğiniz daha var demektir.

KURULUM

İlk olarak Thus uygulaması ile kurulum yapalım.

Başlangıçta Türkçe'yi seçtiğim için ilk ekranda Türkçe'yi önerdi. İleri dedim, Türkiye'yi seçip İleri.

Saat dilimi ekranında internetten saat eşitlemesini kullanmanızı öneririm. Bilgisayarınızda birden çok sistem olduğu zaman saati donanım saati veya UTC'nin üzerine hesaplama farklılığından saati yanlış gösterebilir.


Dil olarak Türkçe demesine rağmen klavyeyi otomatik önermemesi küçük bir eksiklik.


Bilgisayarımda 6 GB alan var, fişe ve internete bağlı. İleri.


Eğer bilgisayarınızda başka hiçbir şey bırakmadan Manjaro'yu kuracaksanız ilk seçenek sizin için. Ben ikinci seçenek ile kendim seçeceğim. Dilerseniz disk tablonuzu MBR yerine GPT olarak seçebilirsiniz.


Bir adet kök dizin için / 'e bağlı bölüm ve RAM miktarım civarı bir takas alanı temel kurulum için gerekli olanlar. İsterseniz ayrı bir boot'a bağlı bölüm yapıp / dizinini şifreleyebilirsiniz.

Son olarak kullanıcı bilgileri:


Kurulum tamamlanınca yeniden başlatmamı istedi ve masaüstü karşımda.

Şimdi Calamares ile kurulum yapalım. Başlatınca görsel olarak hoş bir alanın solunda bütün adımlar listeleniyor.


Gözden kaçmış küçük bir hata, Calamares sistem dilini doğru görüp seçmesine rağmen Sistem yereli sayfasında tr_TR'yi seçmiyor. Seçmesi için ilk sayfada Dil seçeneğini değiştirip tekrar Türkçe seçmek yeterli oluyor linux dunyam. Diğer bir sorun ise Calamares'in ekranı seçenek menüsünün de önünde kalıyor. Düğmeye iki kez tıklayıp üst ve alt yön tuşlarına basabilirsiniz.


Klavyeyi doğru olarak önerdi ve Disk bölümleme için


Bölümlemeyi yine kendimiz seçelim. Pencere konumlandırma sorunu burada da karşıma çıktı. Diyalog pencereleri de ana pencerenin arkasında kalıyor.


Kök dizin ve takas alanı seçip kullanıcı ekranına geçiyorum.


Kurulumu başlatmamın ardından program görüntü vermeyi kesti ve görünmese de kurulum arka planda devam etti ancak bir süre sonra kurulum ya bitti ya da durdu. Makinede herhangi bir etkinlik kalmadı. Ben de yeniden başlattım ve kurulumun sorunsuz tamamlandığını gördüm.

Son olarak komut arabirimi. Uygulamayı çalıştırınca bazı özelliklerin çalışmayabileceği uyarısı çıktı ve sırası ile gideceğimiz 6 adım:


Local Time > Europe > Istanbul > Tarih ve saat.

Disklerin Hazırlanması menüsünde Partition Hard Drives seçeneğinda gparted uygulamasını komutlar ile kullanmak gerekiyor. Eğer yeni bir disk tablosu oluşturacaksanız mkpart tür dosyasistemi başlangıç bitiş şeklinde boyutunu belirtmelisiniz. Gereksiz bir zorluk olmuş.

Mount Filesystems'te önce takas sonra kök dizine ait bölümü seçtikten sonra şema türü için uuid'i seçiyorum.


Bölüm seçimi tamam:


Kurulumu başlattım. Arşivler açıldı ve kuruldu. Enter dediğimde birkaç yapılandırma yaptı. Ve sistem yapılandırması:


Uygulamaların sistem dilini görebilmeleri için Yereli Değiştirme seçeneğinde tr_TR'yi seçmek gerekli. Klavye de trq veya trf olarak mevcut. Dil seçimi için gerekli bütün ayarlar yapıldığı için başka işimiz kalmadı.

Son olarak önyükleyici kurulumu. BIOS mu 64 bit UEFI mi 32 bit UEFI mi? Ben BIOS dedim. GRUB mu syslinux mu? GRUB daha kullanışlı geliyor. /dev/sda'ya kur. Çıkış, Kurulum Tamamlandı. Masaüstü karşımda.


Biraz kişiselleştirilmiş Xfce, Gözde menü ve Menda ismindeki hem GTK hem de pencere dekorasyon teması kullanılmış.

Manjaro geliştiricileri, güncellemeleri Arch Linux gibi teker teker testten geçirip hemen kuruluma sunmak yerine haftalık toplu güncelleme paketleri olarak test edip öyle indirmeye sunuyorlar. Ciddi güvenlik açıkları dışında bir hafta boyunca hiç güncelleme görmeyip bir anda 100 hatta 200 MB'ı geçen güncellemelerle karşılaşabilirsiniz. Yani bu oldukça sıradan bir görüntü:


Sistemde paket yüklemek için uçbirimde pacman aracı kullanılabileceği gibi pamac isimli grafik arabirimli uygulama kullanılabilir.


Kullanıma hazır bir Arch Linux sistem, güzel görünümlü bir Xfce. Bunun ötesinde Manjaro'ya özgü birkaç araç da mevcut.

Yüklü olan kernel serilerini kontrol etmek için


Sürücülerinizi açık-kapalı arasında değiştirmek için


Ayrıca dil paketlerinin yönetimi ve eskiden sorun çıkaran saat için de küçük uygulamalar eklenmiş.

KDE masaüstü ortamına sahip kalıpta ise hem koyu hem açık tonlarda bir temaya sahip en güncel plasma ortamı geliyor.


KDE'de Pamac yerine Octopi isimli grafiksel uygulama yöneticisi kullanılmış. Güncelleme yönetici de Octopi'nin bir parçası.


KDE 5.4.2 güncellemesi çıktığı için durum böyle:


Xfce'deki araçların aynısı KDE sistem ayarları menüsünde mevcut.


ÖZETLE

Üç farklı kurulum uygulaması olması biraz kalabalıklık gibi gelse de aşırı derecede çok çeşitliliğe ulaşmış olan sistem yapılandırmalarında kurulum yaparken hata ile karşılaşınca çözüm bulmak kolaylaşıyor. Thus kullanışlı, Calamares birkaç küçük soruna sahip, komut arabirimi ise biraz karışık dursa da hepsi kurulumu sorunsuz tamamladı.

Kullanıma hazır bir Arch Linux'tan çok daha fazlasını içeren Manjaro Linux sizi şaşırtacak kadar performanslı ve kararlı çalışan bir dağıtım. Henüz hiç linux ile tanışmadıysanız henüz size uygun olmasa da oldukça kullanışlı ve kendine hayran bırakan bir sistem olduğunu belirtmem gerek.

3 yorum :

  1. KDE temasını çok beğendim. Diğer yazınızı ne zaman yayınlamayı planlıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  2. merhabalar, manjaro xfce'yi yükledim.. ucbirimden KDE masaüstü ortamınıda yüklemek istiyorum gerekli kodları paylaşırmısınız? oturum ekranında hangi masaüstü oramımı seçmemi sorsun.. linuxmint'te bunu yapabiliyordum ama manjaro biraz farklı geldi.

    YanıtlaSil