VirtualBox 5 Kurulum ve İncelemesi



Oracle firması, daha önce 4. sürümünü incelediğim sanallaştırma gözlemcisinin 5. sürümünü çıkardı. Programın kurulum ve kullanımını detayları ile inceleyelim.




VİRTUALBOX NEDİR?

Sanallaştırma konusunu işletim sistemleri için sınırladığımızda, bir bilgisayarda bir işletim sistemi çalışıyorken o sistemi kapatmadan yani esas sisteminiz kullanımda iken başka bir işletim sisteminin esas sisteminizin kaynaklarını kullanarak o sistemin içinde çalışması anlamına gelir. Mesela Windows 7 kurulu makinenizde Linux tabanlı bir sistemin de aynı anda çalışmasını istiyorsanız tam aradığınız şey.

VirtualBox, piyasada mevcut olan pek çok sanallaştırma gözlemci yazılımlarından bir tanesidir. Yüksek performans isteyen sunucu sistemler dışında hemen her sanallaştırma ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ben de blogumda incelediğim bütün sistemleri VirtualBox ile çalıştırıyorum.

Misafir sistem: Sanallaştırma gözlemci yazılımı(VirtualBox) ile çalışan sanal sistem.
Barındırıcı sistem: Bilgisayarınızda kurulu olan gerçek sistem.

KURULUM

Programı


resmi adresinden indirebilirsiniz. Oracle, VirtualBox'ın dördüncü sürümünden itibaren tamamen açık kaynak kodlu olarak dağıtımı için kapalı kaynak kodlu kısımlarını ayrı bir pakette toplayarak eklenti olarak sunuyor. Her sürüm için ayrı ayrı çıkarıldığı gibi indirdiğimiz 5.0.0-101573 için (Windows-Linux fark etmez) özel olan eklenti paketi indirme bağlantımız ise:


Kurulumu çalıştıralım.


Next, Next, Next ve sonra Yes diyerek ağ bağlantımızın birkaç saniyelik bir kesinti yaşayacağını onaylamış oluyoruz. Birazdan soracağı üzere sanal bir ağ bağdaştırıcısı kurulumu yapacak. Ve Install.


Programın, USB ve ağ bağlantısı desteği için sürücü kurulması gerekli. Soldaki onay kutusunu işaretleyip Yükle diyoruz.


Kurulum tamamlandı.

EKLENTİ PAKETİNİN KURULUMU

Her sürüm için özel olarak çıkarılan eklenti paketinin kurulumunu yapalım. Daha sonra detaylarına bakacağız.

İndirdiğimiz .vbox-extpack uzantılı eklenti dosyası VirtualBox'ın kurulumundan sonra yeşil bir simgeye kavuştu. Eklenti dosyasına çift tıklayalım.


Yükle dediğimizde anlaşma metni çıkıyor. Metni en alta kaydırıp Kabul ediyorum düğmesine tıklıyoruz ve yükleme tamamlandı.

MİSAFİR EKLENTİLERİ KURULUMU

Bir sanal makinenin kurulumunu tamamladıktan sonra ağ bağdaştırıcısında sorun yaşarsanız veya dinamik ekran çözünürlüğü desteği yoksa misafir eklentilerini kurmanız gerekir. Bunun için sanal makine çalışıyorken Aygıtlar > Misafir eklentileri CD kalıbını yerleştir seçeneğini seçin ve CD sürücüye takılmış olan dosyadan, misafir sistem Windows ise exe dosyasını çift tık ile kurun. Misafir Linux'ta ise uçbirimde

su
chmod +x autorun.sh
sh ./autorun.sh

demek yeterli.

ÖZELLİKLER

Programın 4. sürümünden 5. sürümüne geçerken yapılan yenilikleri listeliyorum. Daha öncekiler için önceki yazıma bakabilirsiniz.

- Paravirtualization denilen yarı-sanallaştırma teknolojisi ile barındırıcı sistemle sorun çıkarmayacak işlemleri, işlemcide sanal olarak değil de gerçek olarak çalıştırıyor. Performans kaybını ciddi olarak azaltmayı hedeflemişler.

Windows 7 ve Linux kernel 2.6.25'ten sonraki sistemlerde herhangi bir programa veya sürücüye gerek olmadan çalışacağını belirtmişler. Zira normalde Linux sistemlerde PV için özel hazırlanmış xen-kernel ve initrd'yi misafir sisteme ekleyerek PV'yi açabiliyorduk. Ayrıca dikkat edilmesi gereken nokta, misafir sistem Linux ise KVM'yi, Windows ise Hyper-V'yi seçmek.


Bu konu ile ilgili birkaç test sonucu eklemek için çabaladım ancak ne Pisi'de ne de Ubuntu'da KVM'nin çalıştığını görebildim. Sanal makinenin ayarlarında yarı sanallaştırmanın açık olduğu yazsa da misafir sistem bunu destekliyor muydu belli değildi. Sistemin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla belge gerekli. Elde ettiğim tek sayı CPU Blowfish denilen işlemci güç testi. KVM açık iken 20 saniyede biten test, KVM kapalı ilen 26 saniye kadar sürdü. Bunun dışında yaptığım 3 testte herhangi bir fark yoktu.

- Yeni işlemci komut setlerine destek gelmiş. Performansı ciddi anlamda artıracaktır. Basit bir örnekle komut setini anlatmak gerekirse; mesela yeni işlemciler eskiden 2+2+2+2=8 diye yaptığı sanal bir işlemi artık 2x4=8 şeklinde yapacak.

- USB 3.0 desteği ile makinenize bağlı USB cihazlara daha hızlı erişebilirsiniz. Yapmanız gereken, sanal makinenin ayarlarında USB'de xHCI denetleyicisini etkinleştirmek ve sağdaki + işaretli düğme ile USB 3.0 cihazınızı sanal sisteme doğrudan bağlamak.

Not: Bunu yapınca misafir sisteminiz açık olduğu müddetçe barındırıcı sisteminiz bu cihazı göremez.


- Hem windows hem de Linux sistemlerde çift taraflı sürükle bırak desteği. Misafir eklentileri uygulamasını kurunca çalışıyor. Bende barındırıcı sistemden misafir sisteme dosya ve klasör aktarımı sorunsuz yapılıyorken misafirden barındırıcıya aktarımda hep hata verdi. Bunu çalıştırmak için sanal makineniz açık iken Aygıtlar > Sürükle Bırak > Çift yönlü seçeneğine tıklamanız yeterli.


- Sanal diski şifreleme seçeneği. Böylelikle kimse sanal bir makinedeki verilere kapalı iken açıp da erişemez. Ayarlarda Genel > Şifreleme > Şifrelemeyi etkinleştir deyip 128 bit mi yoksa 256 bitlik mi anahtar istediğinizi seçiyorsunuz linux dünyam. Şifrenizi yazıp Tamam deyince sabit diskinizi şifreleme işlemi başlıyor. Sanal makineye şifre koymuyor, disk kalıbını baştan sona tamamen şifrelenmiş hale getiriyor. Çıkıp bir hava almak gerekli, anca biter.


- Sanal makineleri gözetimsiz veya ayrılabilir şekilde çalıştırabilme imkanı. VirtualBox ile bir sanal makine oluşturunca onu çalıştırmak için eskiden sadece bir seçenek var iken artık:


Gözetimsiz başlatmada sanal makine arka planda çalışan bir işlem olarak başlayıp kullanıcıya herhangi bir arayüz sunmuyor.

Ayrılabilir başlat seçeneğinde ise sanal makinenin kendisi ve arayüzü birbirinden bağımsız işlemler olarak çalıştırılıyor. Dilediğimiz zaman arayüzü kapatabiliyoruz.


Sistemin küçük izlemesi birer saniyelik resimlerle karşımızda.


- Ölçek etkeni. Diğer bir deyişle yakınlaştırma. Sanal makine çalışıyorken görüntüyü %100'den %200'e kadar yakışlaştırma imkanınız var. Sanal makine çalışıyorken Görünüm > Ölçek Etkeni


- Kullanıcı arayüzünü özelleştirme. Sanal makine çalışıyorkenki alt ve üst menüdeki her bir seçeneği açıp kapama özelliği getirilmiş.


Alttaki düğmelerin her biri bir tık ile kaldırılabileceği gibi üstteki her bir seçenek de kullanıcıya bırakılmış.

- SATA sabit disk kalıplarını, sistem çalışıyorken takıp çıkarabilme. Bu sayede başka sanal sabit disk dosyalarını ihtiyacınız olunca sisteme bağlayıp gerekmediğinde bağlantıyı koparabilirsiniz. Ve evet. Sistemin çalıştığı diski sökünce öylece donup kalıyor :)


Daha küçük küçük onlarca değişiklik var. Bu yazımda yer vermediğim pek çok ayrıntıyı önceki yazımda paylaşmıştım.

İşin özü, Oracle firması sanallaştırma uygulamasını satın aldığından beri oldukça güzel gelişmeler kaydetti. Bu yeni ana sürüm de çok güzel yenilikler ile gelmiş.

Yerli Linux'umuz Pisi Linux'un 1.2 sürümünü sanal olarak nasıl çalıştırdığımı izleyebilirsiniz.


2 yorum :

  1. Güzel çalışma.teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. BU YOLDA ÇÖMEZİZ. BİLGİSİNİ PAYLAŞANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN.

    YanıtlaSil