Peppermint OS ile Adım Adım Bulut Sistemlere



Lubuntu ve Linux Mint'in karışımı olarak tarif edebileceğimiz Peppermint OS, düşük kaynak tüketimli ve kullanıcı dostu bir dağıtım. Ancak onu özel yapan şey, bazı uygulamaların bulut tabanlı çalışacak şekilde eklenmiş olması.



Peppermint'te bildiğimiz normal bilgisayar programlarının yanı sıra bulut tabanlı olarak çalışan uygulamaları kullanabilmemiz için sistem menüsüne seçenekler eklenmiş. Nasıl ki normal uygulamalar bir tık ile bilgisayarımızdan açılıyorsa bulut uygulamalar da bir tık ile internet üzerinden açılıyor.


Chrome OS'nin başlattığı fikrin Ubuntu'ya uyarlanmış hali.

Olay aslında oldukça basit. Google Chrome'da hali hazırda mevcut olan, internet sitesine özel tarayıcı penceresi özelliğine ait kısayollar, sistem menüsüne eklenmiş. Örneğin sistem menüsünde internet seçeneğindeki uygulamalardan Gmail, Calender ve Drive aslında sadece internet sitesini gösteren bir pencere açıyor.

Bilgisayarı internete bağımlı hale getirdiği düşünülse de çevrimiçi dosya depolama veya mail hizmeti zaten internete bağlı olmayan bilgisayarlarda çalışmayacağı için ben pek katılmıyorum.

Ancak resim düzenleme uygulaması internete bağımlı hale getirilmiş. Oldukça bilindik bir hizmet olan pixlr için kısayollar eklenmiş.


Sistemdeki Ice adı verilen bir araç yardımı ile sistem menüsüne kolaylıkla istediğiniz sitenin tek tıkla açılan tarayıcı penceresini ekleyebiliyorsunuz. Örneğin kendi blogumun bulut uygulamasını yaparsam:


SSB "siteye özgü tarayıcı" kelimelerinin ilk harfleri.

Peppermint'in bir internet sitesini uygulama olarak eklerken yaptığı şey şundan ibaret.

chromium-browser --app=http://www.linuxdunyam.blogspot.com

komutunu çalıştıran bir kısayol hazırlamak.


Hibrid sistem olarak nitelendirilen Peppermint'in temel çalışma mantığı oldukça basit olmasına karşın getirdiği yenilikçi fikir bence başarılı.

1 yorum :

  1. Chrome OS'u normal bilgisayalara kurmak isteyenler için güzel bir alternatif.

    YanıtlaSil