Linux Lite 2.6 Kurulum ve İncelemesi


Ubuntu 14.04.3 LTS tabanlı, düşük sistem gereksinimli bir dağıtım olan Linux Lite'ın kurulumunu yapalım ve sistemin özelliklerine göz atalım.



Linux Lite, en son Ubuntu LTS'yi temel olarak alan, panelleri değiştirilmiş Xfce masaüstü ortamı ile birlikte sunulan bir dağıtım. Kurulum kalıplarını şu adresten edinebilirsiniz:


Sistem gereksinimleri 800 MHz'lik bir işlemci, 512 MB RAM, bir ekran kartı ve 6 GB disk alanı. Eğer işlemci veya RAM'iniz bunların altında ise denemekten çekinmeyin.

KURULUM

Kurulum kalıbını indirdikten sonra çalıştırdım ve kurulumu başlattım. Ubuntu'nun kurulum uygulaması kullanılmış. Dil seçimi ve disk bölümleri yapılandırması. Başka bir şey deyip bir adet kök dizin / ve RAM miktarım kadar bir takas alanı oluşturdum. Bu kadar.


SİSTEM

Sistem açıldı. Gayet sade ve güzel görünümlü bir oturum açma ekranı eklemişler:


Masaüstü açıldı ve güncelleştirmeleri aldım ancak kurulum esnasında Türkçe'yi seçmeme rağmen sistem tamamen İngilizce. Altta kısayolu bulunan Control Center'ı açıp System > Language Support'u çalıştırıyorum.


Onaylayıp eksik dil paketlerini yükledikten sonra üstteki ekranda sürükle bırak ile Türkçe'yi en başa alıyorum ve Apply System-Wide. Bilgisayarı yeniden başlattığımda Türkçe sistem karşımda ancak tamamen Türkçe değil.


Ters döndürülmüş Gözde menü ve temel Xfce araçlarının kurulu olduğu sistem LTS tabanlı olduğu için kernel 3.13 ile gelmesine rağmen önümüzdeki 4 yıl boyunca Ubuntu tarafından dağıtılan bütün güncelleştirmeleri alacak.

Yukarıda dil ayarlarını yaptığımız Kontrol Merkezine geri dönelim linux dunyam. Linux Lite ekibi, bütün ayarların bir ekranda toplandığı ve sistemin sadece bir araç ile şekillendirilebileceği bir uygulama yapmak düşüncesi ile bu sürümde bir araç hazırlamışlar.




İlk ekranda genel sistem bilgilerinin yanında bu sayfanın ekran görüntüsünü imgur hizmetine yüklemek için bir düğme eklemişler.

İkinci sayfada masaüstü ve genel yapılandırma ayarları için seçenekler var. Üçüncü sayfada uygulama ekleme, güncelleme, sürüm yükseltme seçenekleri eklenmiş. Dördüncü sayfada sürücü, yazıcı, güç yönetimi gibi donanımsal araçlar mevcut. Beşinci sayfada ağ yöneticisine ait kontroller var. Son sayfada ise sistemle ilgili diğer ayarlar toplanmış.

Uygulamadaki her seçenek ya bir komutu çalıştırıyor ya da başka bir uygulamayı çağırıyor. Henüz çok yetenekli olmasa da gündelik kullanımda işleri kolaylaştırmış.

Sistemde önceki sürümlerde sadece temizlik amaçlı kullanılıyorken birkaç seçenek daha eklenip ismi Lite Tweaks olan bir araç mevcut.


Bu araç ile son kullanıcıları sıklıkla yapılan işlemler için komut arayüzünden kurtarmak hedeflenmiş. Bir iki komut ile yapılacak işleri bir iki tık ile yapılır hale getirmişler. Ne kontrol merkezine ne de bu araca dil desteği eklenmiş.

Linux Lite kullanıcılarının isteği üzerine sisteme Systemback isminde yedekleme aracı eklenmiş. Bu araç sayesinde sistemin yedeklerini alıp istediğinize geri dönebilirsiniz. İsterseniz mevcut sisteminizi USB'den çalışabilir bir sistem haline getirebilirsiniz.


Kullanıcılara kolaylık sağlaması istenen diğer bir araç da uygulama yükleyici. Birkaç bilindik uygulamayı yüklemek için küçük bir program eklemişler.


Bu listeden herhangi bir uygulamayı yüklediğinizde Kaldır ekranına geçiş yapıyor. Bu araçta yer alan uygulamaların dışındakileri kurabilmek için Synaptic'i kullanmanız gerekli.

Yine Linux Lite'a özgü bir güncelleme aracı ile sistem güncellenebiliyor. Basit bir şekilde güncelleme listesini gösteren program bir düğme ile güncelleştirmeleri yüklüyor. Ancak güncelleme işi otomatik olarak değil sadece kullanıcı tarafından yapılabiliyor.

Sistemde Firefox 40'ın yanında LibreOffice 5, GIMP 2.8 kurulu gelmesine şaşırdım. Eski bilgisayarlarda daha performanslı çalışabilecek daha az özellikli uygulamalar bekliyordum.

ÖZETLE

Kullanıcı dostu olması için birkaç küçük araç hazırlanmış olan sistem tam anlamıyla kullanıcı dostu hale getirilememiş. Kararlı ancak sıradan bir Xfce'li Ubuntu sistem olduğunu belirterek yazıyı noktalıyorum.

4 yorum :

  1. Sanırsam türkçe dil desteğinin zayıf olması bu dağıtımın türk kullanıcılar arasında pek bilinmemesi. Bugün birine linux mint desen bile "o ne la ?" diyebiliyor. Linux'un pek kullanılmadığı bir ülkede dünyanın en çok kullanılan 2 linux dağıtımı olan ubuntu ve linux mint'in ismini duyan sayısı bile bu kadar az iken linux lite'dan türkçe desteği beklemek biraz hayal oluyor sanırım. Belki bilen ve dağtımı seven türk kullanıcıların biraz destek çıkması ile aşılabilir.

    YanıtlaSil
  2. şu an kullandıklarım içinde en performaslı dağıtım bu..tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  3. Ben kurulum kalıbını indirdim, ama Windows disk yansıması Yazıcı çıkıyor ve "Disk yazicisi: DVD R Sürücüsü (E:)
    Durum
    Disk yansımasını başlatmak için Yazı tıklatın )" yazıyor nasıl kurulum yapacağım?

    YanıtlaSil