Bodhi Linux 3.1.0 Moksha Masaüstü



Önceki bütün sürümlerinde Enlightenment masaüstü ortamı kullanan Bodhi Linux, bu sürümden itibaren Enlightenment'tan çatalladığı Moksha masaüstü ortamı ile çıkarılacak. Kurup nasıl olduğunu görelim.



Enlightenment masaüstü ortamı hem performans hem de efektler açısından zengin olmasına karşın büyük büyük simgelerden dolayı ve biraz acayip göründüğü için pek ilgimi çekmiyordu.

Ubuntu 14.04 LTS temelli Bodhi Linux'un ekibi Moksha(Sanskritçe'de özgürlük anlamında imiş) ile neleri değiştirmiş görmek için canlı olarak da çalışabilen kurulum kalıplarını:


bağlantısından indirebilirsiniz. Sistem gereksinimlerine 1.6 GHz'lik bir işlemci, 512 MB RAM, sıradan bir ekran kartı ve 4 GB sabit disk alanı diyebilirim. Eğer ki 256 MB RAM'li bir bilgisayarınız varsa hiç düşünmeden kurmanızı öneririm.

Sistem o kadar geriye dönük tasarlanmış ki 32 bitlik eski PAE desteği olmayan işlemciler için de legacy isimli kurulum kalıplarını çıkarmışlar. 1995'te çıkarılan Pentium Pro'dan önceki işlemciler.

Kalıbı sanal makinede çalıştırdım.


Gri tonların hakim olduğu masaüstü, açılışının ardından bir saniyeliğine kapanıp açıldı. Midori internet tarayıcı ile İngilizce bir rehber sayfası karşılıyor.

Ubuntu sistemler genelde sistemin ilk grub ekranında dil seçeneği sunarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Bodhi'de grub'ta böyle bir seçenek olmadığı gibi kurulum uygulamasında da dil seçeneği eklememişler.

Kurulum uygulamasını çalıştırdım. Ubuntu'da kullanılan kurulum uygulamasını kullanmışlar. Dil seçeneği sunmadan doğrudan disk bölümlemeye geçiliyor.

Bir adet kök dizin ve bir adet takas alanı oluşturup basit bir kurulum yaptım. Türkçe Q ve F klavye desteği sağlıyor.

PCManFM isimli basit ve hafif bir dosya yöneticisi ile gelen sistemde LTS Ubuntu ile aynı kernel serisi 3.16 kullanılmış. Henüz İngilizce dışında hiçbir dile destek sağlamıyor.

Kurulumun ardından çok sade bir oturum açma ekranı karşılıyor. Ve masaüstü açıldı:



Bodhi Linux, sistemde kurulu bir uygulama merkezi ile gelmiyor. Dağıtımın kendi sitesinde App Center isimli bir ortam yapılmış ve uygulamaların önizlemelerinin, tanıtımlarının yanında basit bir link var. Sistemde kurulu olan AptURL aracı sayesinde uygulamaları komut yazmadan tıklayarak kurmak mümkün. İşlemcisi kısıtlı sistemler için güzel düşünülmüş bir ayrıntı.

Sistem Ubuntu Linux tabanlı olduğu için Ubuntu'nun bütün yazılım arşivi de emrinizde. Run Everything isimli küçük bir arama aracı sayesinde bir tık ardından yazmaya başladığınız anda size en uygun uygulama veya dosyayı dönüyor.

Sistemde eepDater isimli bir güncelleme yöneticisi geliyor. Kurulu bütün araçlar oldukça hafif ve hızlı. Ancak anlayamadığım bir olay Ayarlar Yöneticisinde yer alan her bir sekme ve seçenek için Sistem Menüsünde Ayarlar>Hepsi yoluna birer kısayol eklemişler. Gereksiz bir kalabalık oluşturmuş.

Oldukça akıcı ve kişiselleştirilebilir bir kullanıma sahip dağıtım, bazı ufak tefek sorunlarına rağmen gayet kullanışlı bir masaüstü deneyimi sunuyor. Moksha diğer dilleri de öğrenince çok daha güzel olacak.

1 yorum :

  1. Windows XP'den Windows'un daha üst sürümlerine yükselemeyenler Bodhi Linux'u Windows'un yanına kurabilirler. LXDE+LXQt kullanan Lubuntu'dan daha hafif, daha hızlı ve daha güncel. Moksha ile masaüstünün her yerini sağ ve sol tıklama ile yönetim paneli olarak kullanabilir, gösterge pencereleri oluşturabilirsiniz. Alışmak bir iki saat, keşfetmek ise bir iki gün sürebilir, ama kesinlikle denemeye değer. Ben güçlü bilgisayarımda Windows 11'in yanına da kurdum, çok hızlı çalışıyor. Bunu daha çok kullanıyorum. Hem hızlı, hem de Linux çekirdeği ve yüklenen uygulamaları da güncel.

    YanıtlaSil