Mozilla Firefox, Google Chrome ve Opera'da Adblock Plus


Merhaba.

Mozilla Firefox, Google Chrome ve Opera'da çalışan Adblock Plus eklentisini kuralım.




Peki ne işe yarar? Web sayfalarında, reklamlar başta olmak üzere, içerik engellemek için kullanılır. Ayrıca zararlı sitelerden tutun, internette hakkınızda bilgi toplama amaçlı sistemleri de engelleyebildiği için inanılmaz yararlı bir hale gelmiş durumda.

Ve başka önemli yararı ise, reklam içerikli öğeleri engellediği için internetiniz kotalı ise gözle görülür miktarda yararlı olacaktır. Özellikle flash reklam içerikleri gerçek anlamda kota düşmanı.

Eklentimiz birkaç sene öncesine kadar bu kadar yaygın değilken artık en çok indirilen ve kullanılan eklentiler arasında yer almakta.

Firefox için:


Chrome için:


Opera için:


Internet Explorer için de mevcut ancak henüz test aşamasında olduğu için kurup kurmama kararı size ait.

Bağlantıları açarsak, karşımıza yükleme ekranları çıkacak. Onaylayıp kuralım. Tarayıcımızı yeniden başlatmaya gerek olmadan kullanıma hazır.

Karşınıza çıkan tanıtım sekmesinde veya eklenti ayarlarında "Rahatsız etmeyen reklamlara izin ver" seçeneğini fark edeceksiniz. Google ile yaptıkları anlaşma gereği bazı metin tabanlı reklamların gösterimine izin verilmekte. İsteğinize bağlı olarak değiştirebilirsiniz.

Adblock Plus, varsayılan olarak Easylist veya Fanboy List listesi ekli olarak kurulur.

Peki liste nedir? Engellenecek öğelerin toplandığı bir metin dosyasıdır. En yaygın ve güncel(5-7 günde bir güncellenmek zorundalar) listeleri görmek için;


bağlantısını açalım. Her listenin yan tarafında bulunan Subcribe: daki öğelere tıklayıp Abone ol dediğimiz anda o listeye de abone olmuş oluyoruz. Abonelikten kasıt, her 5-7 günde bir güncellenmelerinden dolayı otomatik olarak sürekli yenilenecek olması. Easylist, EasyPrivacy(internette bilgi toplayan araçları önlemek için), Malware Domains(zararlı yaymak için kullanıldığı tespit edilen siteler) ve Fanboy's Turkish(varsa) listeleri bizim için fazlasıyla yeterli. Çünkü ne kadar çok filtre olursa tarayıcı görüntüleme hızımız da o kadar düşer.

Ayrıca bu eklenti sayesinde, can sıkıcı olan öğelerin üzerinde sağ tıklayıp Engelle dediğimiz takdirde o öğeden kurtulmuş oluyoruz. Bu işlemi geri almanın yolu ise Eklentiler'de Adblock Plus'ı açarak o öğeyi silmek.

Eklentinin tek kötü yanından bahsetmeden geçemeyeceğim. Yeni, yaratıcı reklamlardan haberiniz olmayacak :) Artık olsun o kadar.

Reklamlar gelir demektir. İnsanların ekmeğine taş koymayın ama internette rahatımızı kaçıran öğelerle mücadele adına bir şeyler yapmamız gerekir.

Kolay gelsin. Rahatsız edici olan reklamlardan uzak surf'ler dilerim.

1 yorum :

  1. kotalı bir kullanıcı olarak çok işime yaradı Yararlı bir bilgi olmuş tşkr ederim ufuk eline sağlık.

    YanıtlaSil