Arch Linux'ta Virtualbox Kurulumu



Arch Linux ve diğer Arch tabanlı sistemlerde sanal makine gözlemcisi olan Virtualbox'ın kurulumu esnasında bazı küçük sorunlar çıkabiliyor. Çözümlerine bakalım.



Pek çok dağıtımda sadece virtualbox paketini kurmak gözlemcinin çalışması için yeterli olurken Arch esnek yapısından dolayı her seçeneği kullanıcıya bırakır. Eğer sadece virtualbox'ı kurarsanız komut arayüzü ile baş başa kalırsınız. Grafiksel arayüz için qt4 paketinin de kurulması gereklidir.

Ayrıca virtualbox kernel modüllerinin barındırıcı sistemde çalışabilmesi için virtualbox-host-modules paketini de kurmak gerekli. Eğer Arch kurulumu esnasında kernelinize ait başlık dosyalarını yüklemeyi ihmal ettiyseniz modüllerin o an çalışmakta olan kernelinize uygun olarak eklenebilmesi için buna da ihtiyacınız olacak. Yani şu komut ile kurulum yaptığımız takdirde herhangi eksik bir paketimiz kalmıyor:

sudo pacman -S virtualbox virtualbox-host-modules qt4 linux-headers

Şimdi virtualbox modüllerini oluşturalım. Bu komut o an çalışmakta olan kernelimize uygun olarak oluşturuyor:

sudo pacman -S dkms
sudo dkms install vboxhost/$(pacman -Q virtualbox|awk '{print $2}'|sed 's/\-.\+//') -k $(uname -rm|sed 's/\ /\//')

Arch Linux yuvarlanan yapıda olduğu için yeni çıkan kerneli en geç bir hafta içinde kullanmaya başlamış oluyoruz. Yeni kernel demek modüllerin yeniden ayarlanması demek. Bunu otomatikleştirmek için dinamik kernel modül yükleyiciyi kullanabiliriz. systemd kullanıyorsanız:

sudo systemctl enable dkms
sudo dkms autoinstall

Sistemin her açılışında virtualbox modüllerinin otomatik olarak çalışması için ise

sudo echo vboxdrv >> /etc/modules-load.d/virtualbox.conf

Bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda vboxdrv yüklenmiş olacak ancak biz hemen başlatalım.

sudo modprobe vboxdrv

Sistemimiz sanal makine için hazır fakat kullanıcı hesabımızın yetkisi yok. Hesabımızı virtualbox kullanıcılarının arasına eklememiz gerekli. Root yetkisi olmadan

sudo gpasswd -a $USER vboxusers

Şimdiki komutumuz ise

(virtualbox &) && exit

Kolay gelsin.

3 yorum :