Linux ile Basit ve Risksiz Tanışma İmkanı



Linux ile hiç tanışmadıysanız, oldukça basit ve risksiz bir yöntemle şu an kullandığınız Windows'ta hiçbir değişiklik yapmadan Ubuntu'yu kurabilir ve basitçe kaldırabilirsiniz.



Bu imkanı sağlayan uygulamanın adı Wubi. Ancak UEFI desteği olmadığı ve performans sorunlarına yol açtığı için durduruldu. Dikkat etmeniz gereken tek nokta, Windows 8 kurulu gelen bilgisayarlarda çalışmayacağı. Windows 7, Vista veya XP'de sorunsuz çalışıyor.

İlk olarak wubi uygulamasını indirelim.


Dosya indiğinde çalıştıralım ve görüntü şöyle:


KURULUM

Kurulum boyutu için 10-15 GB civarı bir şey yeterli olacaktır. Ve oturum açarken kullanacağımız şifreyi unutmamak üzere yazalım. Yükle düğmesine bastığımızda yaklaşık 800 MB'lik indirme başlıyor.

Yaklaşık 30 dakika sonra kurulumun ilk aşaması tamamlandı. Şimdi yeniden başlat diyorum. Karşımda bu ekran var. Artık bilgisayarınız her açılışında size Windows mu Ubuntu mu diye soracak:


Bilgisayarı Ubuntu ile aç dedim ve 2-3 dakika süren kurulumun ardından


Oturum açma ekranı karşımda. Programa yazdığım şifreyi yazıyorum:


Masaüstü:


İngilizce görünmesi şaşırtmasın. Bilgisayarı internete bağladıktan hemen sonra size yetersiz dil desteği için kurulum yapmak istediğini söyleyecek. Onaylamanız yeterli.

Artık en sağ üstteki düğmeden Güncelleme yöneticisini açıp Ubuntu'nuzu en son sürüme güncelleyebilirsiniz.

SİSTEMDEN KALDIRMA

Windows'unuza hiçbir etkisi olmayan bu sistemi kaldırmak için ise bilgisayarı kapatıyorum ve Windows ile açıyorum.

Kurulum için kullandığım wubi'yi tekrar çalıştırınca bu sefer şöyle görünüyor:


Kaldır'a tıkladığım an bir saniye içinde Ubuntu'yu tamamen siliyor. Bilgisayarınız tamamen eskisi gibi.

Bu şekilde ister Ubuntu ister Kubuntu ister Xubuntu isterseniz de Lubuntu sistemlerin kurulumunu sıfır risk ile yapabilirsiniz. Hepsinin görünümü birbirinden çok farklı. Hadi deneyin :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder