Pardus 2011.2'de Kota Dostu Güncelleme İçin İpucu

Kotalı internet paketi kullanıcılarının Linux kullanımındaki en büyük sorunu yüzlerce MB'lara ulaşan güncellemeler. Bütün güncellemeleri almak başlı başına bir sorun iken sistemi baştan kurup güncelleme işlemini tekrar tekrar yapmak ise tam bir kota düşmanı olabiliyor.

Oysa Pardus Paket Yöneticisi'nde bu sorunu aşmaya yönelik bir çözüm mevcut.


Paket yöneticisinde yapacağımız birkaç küçük ayar ile sadece bir kez güncellemeleri alıp veya başka yerde indirip internet bağlantımızda görece çok küçük bir harcama yaparak bütün güncellemeleri otomatik olarak yükleyebilmemiz mümkün.

Bunun için yapmamız gerekenleri paketleri toplamak ve format sonrası kullanmak olmak üzere iki işleme ayırarak ele alıyorum.

Bu ilk işlemi aşağıda anlattığım gibi el ile değil de bu şekilde yapıyorsanız hiç güncelleme almamış bir Pardus'ta yapmanız sizin yararınıza. Ben güncelleme almamış bir Pardus 2011.2 Cervus elaphus ile yapıyorum.

Paket yöneticisi paket listesini otomatik alıyor:


66 paket ve 2 bağımlılık güncellenecekmiş. Ayarları açalım:


Ayarlarda Önbellek sekmesinde "İndirilen yazılımlar için sabit disk önbelleği kullan" seçeneğini işaretleyelim ve "Seçilen önbellek dizini"ni istediğimiz bir klasör yapalım. İsterseniz olduğu gibi bırakabilirsiniz ancak gereksiz yere uğraştırır.

Yani etkinleştirip klasörü aklınızda tutun. Onaylayıp yetki vermek için şifrenizi yazın ve işlem tamam.


Artık güncellemeleri gönül rahatlığı ile alabiliriz ve kurulmasını bekleriz:


Sistemimiz artık güncel.

Peki ne yaptık? İşte bunu:


Güncelleme ile sisteme kurulan bütün pisi paketleri artık elimizde.

Bu işlemi yapmak yerine elimizle başka bir internet bağlantısı ile bu Pardus depolarından ihtiyacımız olan güncellemeleri indirip ayarladığımız klasöre atmamız da mümkün:



Yeter ki seçtiğimiz klasörde ve en günceli olsun.

Artık sistemi yeniden kurmak zorunda kaldığımızda güncellemeleri almadan önce Paket yöneticisi ayarlarından sabit disk önbelleğini açıp yukarıda gördüğümüz paketleri o an seçmiş olduğumuz klasörün içine atarsak Paket yöneticimiz orada bulunan pisi paketlerine tek tek bakarak en güncel hali elimizde olanları indirmiyor ve doğrudan sabit diskten kuruyor. Yani sadece daha günceli çıkmış olan paketleri indiriyor. Bu bize hem hızlı bir şekilde hem de daha az internet bağlantısı harcaması ile bütün güncellemeleri otomatik kurabilme imkanı sunuyor.

Yani seçtiğiniz klasörde en güncel paket var ise tekrar indirmiyor.

Basit ancak kotalı internet kullananlar için işe yarar bir ipucu.

Kolay gelsin.

2 yorum :

  1. Teşekkürler.. Sonuçta bir kez indirmek şart galiba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Başka bir internet bağlantısı ile indirip o klasöre atabilirsiniz. Yani bir şekilde indirmek şart :)

      Sil